Untitled Document
Na prvo stran...
Untitled Document
Slovensko
Untitled Document
Pošljite sporočilo
Untitled Document
Galerija umetnin
Dobrodošli...
(Skoraj) vse o meni...
Untitled Document
 
 
 
 
 
 
   
 
 
  Kipi
  Drugo
  Sprehod po galeriji
   
 
Vila VILMA, Hotel DIANA, BOSSI, MONTAFON, BBS Švica, ...  
   
 
     
  Pošljite sporočilo, mnenje, predloge...  
     
 
 

 
Pisana beseda
 

Resnična pravljica  
   

je mala knjiga velikih resnic. Na prvi pogled knjižica za otroke, v resnici pa vse kaj drugega…

Gre za pripoved o Duhovni rasti, ki jo v zgodbi prikazujem s trnovo potjo. In o Notranjem glasu (v pravljici ima podobo prijaznega, dobrodušnega in nezmotljivo modrega starca), ki prebiva v vsakem od nas in ki ga (žal) vse preredko slišimo in mnogo premalo poslušamo. Vzrok naše notranje gluhosti (in slepote) je v (pre)hitrem, (pre)lagodnem in duhovno razvrednotenem »modernem«, v zakone, religije in v denar ujetem življenju.

Neizmerna želja zmanjšati gorje in trpljenje tako, da svetu in človeštvu podarim »nekaj dobrega«, učečega, svetlega in vzpodbujajočega, me je gnala v pisanje – in s »starčevo pomočjo« je nastala pravljica. Resnična pravljica.

Celotna zgodba je polna simbolov, metafor in dvopomenskosti. Zato je tudi naslov ironično dvoumen: pravljice naj ne bi bile resnične, sama pa že v naslovu dokazujem, da SO. Le najti in negovati jih je treba; trdim namreč, da so nebesa in raj (že) tukaj, na Zemlji. Seveda pa ne v divjanju za materialnimi dobrinami: človek mora nadvladati svojo divjo slo po »imeti« in se »potopiti« vase, kjer edino lahko najde mir in srečo – t.im. nebesa. Z navidezno nelogičnostjo in nerealnostjo naslova vzpodbujam bralca k iskanju prikritih pomenov že na samem začetku in hkrati napovedujem bogato simboliko ter nujnost medvrstičnega branja v nadaljevanju. Bralca vabim k iskanju in (samo)raziskovanju. Želim, da razmišlja.

Pravljica je namenjena vsem – velikim in majhnim, belim in malo manj belim, zdravim in bolnim, revnim in bogatim, verujočim in neverujočim, srečnim in nesrečnim, beročim in neberočim (ilustracije Igorja Muršiča). Gre za nekakšen življenjski, moralni, duhovni (in morda še kakšen) učbenik za lepše, srečnejše in mirnejše življenje na Zemlji.

avtorica Sandra Habjanič

P.S. Del prihodka od prodaje knjige je namenjen Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice, Društvu joga v vsakdanjem življenju in ekoprojektom organizacije GlobeTransformer.

 

 
Untitled Document
   
Untitled Document